Home > Archief > Filmavond 8 juni 2012

Filmavond 8 juni 2012

Filmavond Man on Wire met Walter Schönau

Lezing – film – borrel

 

Terugblik

Ongeveer 50 leden en belangstellenden van de vereniging waren aanwezig op deze avond. Het was een bijzonder interessante avond met een geweldige lezing, een boeiende film en een gezellig weerzien met de (oud-)docenten en -studenten. Het bestuur bedankt Walter Schönau voor zijn inbreng, Raymund Prins voor zijn initiatief en alle belangstellenden voor hun aanwezigheid.

Fotoimpressie van de avond

Foto's: Dorothee Kellner en Erwin de Vries

 

Klik hier voor de tekst van de lezing.

De slides van de bijbehorende presentatie.

 

 

 

 Uitnodiging

 

 

Graag nodigen wij u uit voor een filmavond inclusief lezing en debat rond de film Man on Wire (2008). De avond wordt speciaal voor en met onze oud-professor Walter Schönau georganiseerd ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag, waarbij hij het bijzonder op prijs zou stellen om veel oud-studenten op deze manier te kunnen ontmoeten en met hen over de film en onze reacties daarop van gedachten te wisselen. De avond vindt plaats op vrijdag 8 juni in ForumImages aan het Hereplein in Groningen.

 

Over de film

Op 7 augustus 1974 liep de Franse koorddanser Philippe Petit, toen 24 jaar oud, gedurende drie kwartier op een 61 meter lange kabel, gespannen tussen de hoogste (110e) verdieping van de beide ruim 417 m hoge torens van het World Trade Center in Manhattan. Acht keer liep hij heen en weer, terwijl een groeiende menigte in de diepte ademloos toekeek. De film van James Marsh (94 min.), samengesteld uit documentair materiaal en nagespeelde scènes, geeft een verslag van de zes jaren durende voorbereidingen en de uitvoering van dit unieke bravourestuk, dat met de arrestatie van Petit wegens ordeverstoring eindigde. De film won een aantal prijzen, waaronder een Oscar voor de beste documentaire. Hij is bedoeld als een hommage in de hoop dat zich een andere herinnering aan de Twin Towers naast die van hun vernietiging door terroristen op 9 september 2001 zal voegen.

 

 

Over de lezing

Waarom deze film gekozen voor een Alumani-avond? Omdat de stunt van Petit ("le coup") veel meer is dan dat. Hij zelf beschouwt zich als kunstenaar, zijn optredens als kunstwerken. Tal van schilders, schrijvers en filmers zien in deze 'saltimbanque' dan ook een collega. En wie van ons denkt bij koorddansers niet aan Rilkes poëzie? Een jaar na de film verscheen van de hand van Peter Sloterdijk een boek, waarvan de titel aan Rilke ontleend is: Du mußt dein Leben ändern. Über Anthropotechnik (Suhrkamp 2009). Het is een wijsgerig antropologische studie over de behoefte van de mens tot zelfvervolmaking door oefening en training - en het biedt een boeiend filosofisch interpretatiekader voor de film.

 

 


 

Wikipedia:

http://en.wikipedia.org/wiki/Man_on_Wire

 

Philippe Petit:

http://en.wikipedia.org/wiki/Philippe_Petit

 

 

 

Programma

 

Inloop: 18.00 uur

Aanvang diner: 18.30 uur

Aanvang lezing: 19.30 uur

Aanvang film: 20.45 uur

Aansluitend: borrel

 

Entree: leden van Alumani en studenten Duits gratis, niet-leden 10 euro

 

Bij voldoende belangstelling is er de mogelijkheid om vooraf, in aanwezigheid van Walter Schönau, gezamenlijk in ForumImages te dineren. Opgave voor 31 mei bij Carmi van Santen, c.santen@planet.nl. De kosten van het diner worden hoofdelijk omgeslagen (ca. 30 euro).